Яндекс.Метрика

Фінальний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі»,

prev next

Нещодавно відбувся фінальний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», що проходив з 3 березня по 5 березня 2014 року у місті Київ, де були представлені праці у номінаціях  літературна творчість і дослідницька робота (об’єкт дослідження – публіцистика Т.Г. Шевченка). До участі у фінальному етапі конкурсу були допущені 94 оригінальні роботи, з яких 40 пошукових і 54 творчі.

На урочистому відкритті фіналу, що проходило в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал», учасників конкурсу привітали президент Малої академії наук України, член-кореспондент Національної академії наук України Станіслав Довгий, заступник директора Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Сергій Гальченко, поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч Іван Драч, лауреат Шевченківської премії, академік Національної академії наук України Борис Олійник.

Від Черкаської області у фінальному етапі конкурсу брали участь чотири учні-члени Черкаського територіального відділення МАН: Деміденко Ірина, Репеченко Сніжана, Медуха Олеся, Листопад Світлана. Призові місця здобули у двох номінаціях.  У номінації літературна творчість 2 місце посіла Медуха Олеся учениця 11 класу Черкаської гімназії №9 і 3 місце у номінації дослідницька робота здобула Листопад Світлана, учениця 11 класу Ладижинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Уманської районної ради.

У творчої роботі «Сім струн душі» ми бачимо оригінальний і новий підхід до розуміння творчості та особистості Т. Г. Шевченка. Ось, що про це каже автор  Медуха Олеся: «Збираючи матеріал, я хотіла уникнути їх  поглянути на Кобзаря по-новому. Довго думала, що варто писати, врешті-решт вирішила зупинитися на дитинстві, юності та молодості Шевченка, тих фактах, які не висвітлюються і кожен домислює собі сам. Це, зокрема, ті моменти, коли він чумакував із батьком, а також коли йому було вже 26 років і вийшов друком перший “Кобзар”. Вивчаючи Шевченка у школі, я намагалася собі його уявити. Мені не подобається, коли його ставлять ну дуже високо, малюють з ним ікони, ідеалізують його. Я більше уявляю Шевченка як образ тієї людини, до чиєї затишної хати можна зайти і просто поговорити з нею».

    Дослідницька робота Світлани Листопад не тільки старанно виконана, але й актуальна:  «Шевченко – наш духовний попередник і зробив дуже багато для розуміння національного питання, без його мужності, сили переконань, послідовності ми не мали б нинішньої незалежності. Звертатись до Шевченка потрібно весь час, але головною метою такого звертання має бути прагнення навчитися у нього того, що ми загубили. Вчитись є чому… Головне полягає у розумінні націоналізму, як потужної творчої сили, яка надихає націю на розбудову і закріплення держави» – такі слова ми знаходимо у цій праці.

Підсумовуючи, приведемо слова Сергія Гальченка, заступника директора Інституту літератури імені Тараса Шевченка: «Такі речі, це незвичне дитяче бачення, обнадіюють, що ми матимемо покоління талановитих вчених, не обов’язково навіть філологів, але обов’язково достойних громадян України».

http://vk.com/album-25423644_190501793
http://vk.com/album-25423644_190501636
http://vk.com/album-25423644_190501354

Фотогалерея

foto
МАНівці – серед президентських степендіатів - 2019
Всi фото more

Опитування

Чи потрібен цей сайт, якщо є фейсбук та телеграм (канал та чат для спілкування)?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН