Яндекс.Метрика

Формуємо ключові компетентності учнів нової української школи засобами Малої академії наук

prev next

Перед початком заходу учасники переглянули виставку навчально-методичних матеріалівта робіт переможців обласного та всеукраїнського етапу захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН.

Семінар-практикум розпочався вітальним словом та змістовним акордом-вступом до проблемної дискусії Давиденко Людмили Василівни, директора комунального закладу «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради». Людмила Василівна наголосила на можливостях Черкаської обласної МАН, як координаційного центру, величезній ролі первинних – міських, районних, селищних осередків МАН на території області, необхідності тісної співпраці в організації сучасної системи роботи з учнівською молоддю в дослідницько-експериментальному напрямку.  

Драник Наталія Олексіївна, заступник директора комунального закладу «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради», широко презентувала актуальні напрямки діяльності Черкаської обласної МАН,  акцентуючи увагу слухачів на можливостях та ресурсах МАН. Особливу увагу доповідачка звернула на питання формування  ключових компетентностей учнів нової української школи у контексті діяльності Малої академії наук через залучення обдарованої учнівської молоді до актуального освітнього середовища, запропонованого Малою академією наук. В цьому напрямку було анонсовано ряд конкурсних, навчально-розвивальних, методичних заходів, цікавих дистанційних проектів із запрошенням до участі обдарованої молоді віком від 6 до 18 років. Шляхом розширення вікового діапазону молоді, залученої до науково-дослідницької діяльності, через пропозиції нових, зокрема, віртуальних форм конкурсної та освітньої діяльності, потужної електронної бази навчальних ресурсів, Мала академія наук наближає позашкільний заклад до кожного учня та педагога, робить його мобільним, близьким та доступним в будь-якому населеному пункті області.

До роботи семінару долучились науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, які співпрацюють з МАН в якості наукових консультантів, рецензентів наукових робіт, членів журі конкурсу.Зацікавив учасників дискусії виступ експерта Соколенка Вадима Леонідовича, кандидата біологічних наук, доцента кафедри клітинної біології та методики викладання біологічних дисциплін навчально-наукового інституту природничих наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Науковець здійснив теоретичний екскурс щодо розуміння концептуальних підходів до учнівської науково-дослідницької діяльності взагалі та проблемних питань зокрема. Детально зупинився на підходах до вибору актуальних напрямків, експериментарії та методології наукових досліджень,  питаннях виявлення та запобігання появу проблем плагіату в роботах учнів.      Багаторічним досвідом у процесі організації науково-дослідницької роботи учнів з прикладної математики та математичного моделювання в контексті діяльності МАН ділився Сердюк Олександр Анатолійович, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри прикладної математики та інформатики навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Живо, з інтересом був сприйнятий виступ доповідача, консультанта і рецензента численних конкурсних робіт, котрий загострив увагу на проблемах модернізації навчально-виховного процесу шляхом забезпечення сучасними освітніми технологіями. Науковець дав практичні настанови та рекомендації  щодо забезпечення дітей-учасників МАН психолого-педагогічним супроводом для ефективнішого осягнення ними наукового простору.

Натхненним виступом стимулювала своїх колег-педагогів кандидат педагогічних наук, член Національної Спілки письменників України, методист Черкаського територіального відділення  МАН Коваленко Валентина Михайлівна. Вона наголосила на тому, що  Мала академія наук є простором для поглибленого навчання обдарованої учнівської молоді і педагогів, спілкування із авторитетними вченими, можливістю втілення у життя власних ідей і проектів, реалізації здібностей і талантів на благо України. Торкнулася Валентина Михайлівна і проблеми сучасного інтенсивного реформування освіти, що вимагає від педагогів готовності до змін, особливо ж знань і умінь володіння новими методами і засобами навчання. На жаль, не всі педагоги мають можливості бути на вістрі інноваційних зрушень в освіті. Зокрема і через неготовність, некомпетентність педагогів організувати науково-дослідницьку діяльність, воднораз створюючи умови компетентнісного навчання.

Кожному учаснику семінару Валентина Михайлівна презентувала нову збірку творів учасників та переможців обласного літературного конкурсу «Роду криниця віща». Окрім того, кожен учасник семінару отримав електронний портфель матеріалів семінару та методичних рекомендацій від педагогів та наукових консультантів МАН.

Фотогалерея

foto
МАНівці – серед президентських степендіатів - 2019
Всi фото more

Опитування

Чи потрібен цей сайт, якщо є фейсбук та телеграм (канал та чат для спілкування)?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН