Яндекс.Метрика

МАН і МОН розробили сайт з рейтингом інтелектуальних досягнень учнівської молоді

prev next

Нещодавно Мала академія наук України та Міністерство освіти і науки України створили Національний рейтинг навчальних досягнень учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Сайт з рейтинговою системою розташований за адресою: http://editor3.inhost.com.ua/intellect Основна мета проекту – створення, підтримка і забезпечення моніторингового процесу виявлення в учнівської молоді творчих здібностей до вирішення складних завдань.

На цьому інтернет-ресурсі можна переглянути досягнення школярів у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів Малої академії наук, всеукраїнських і міжнародних олімпіадах. Відображаються лише результати фінальних етапів. Кожне змагання має свій коефіцієнт, а результат у цьому змаганні – свій бал. Як тільки учень проявив себе на цих заходах, то відразу потрапляє у рейтинг. Так накопичуються бали, які формують так званий послужний список школяра. Випускники, які закінчили школу в 2013 році, вже потрапили до списку.

 

Створені списки рейтингу охоплюють 4610 учнів – конкурсантів 2013-2014 років усієї України. Так, до рейтингу потрапили 160 обдарованих учнів Черкащини. В першу трійку інтелектуалів-черкащан ввійшли:  Доманіцька Мирослава, учениця Тальнівського економіко-математичного ліцею Тальнівської районної ради, Заболотній Дмитро, випускник Черкаського фізико-математичного ліцею Черкаської міської ради, Ємець Денис, випускник Кам’янського економіко-математичного ліцею Кам’янської районної ради. До слова, Доманіцька Мирослава, із загальним рейтинговим балом 2574.30, є третьою в загальнонаціональному рейтингу школярів-інтелектуалів України. 

 

За допомогою фільтру можна переглянути не тільки загальнонаціональний рейтинг учня, а й регіональний (залежно від області, яку він представляє на конкурсах); дізнатися коло наукових інтересів школяра. Приміром, відвідувача сайта цікавить, хто з учнів найсильніший у хімії, в якій області він живе; завдяки вибору відповідних параметрів фільтру потрібна інформація видається на екран.

 

Поштовхом до створення такої рейтингової системи, за словами директора Національного центру «Мала академія наук України» Оксена ЛІСОВОГО, стала проблема, з якою у своїй діяльності стикається МАН: відсутність засобів сталого, поточного і постійного врахування досягнень учня протягом його «наукової кар’єри» під час навчання в Малій академії, коли йдеться про розподіл пільг, стипендій чи грантів.

 

Розробники сайта впевнені: система рейтингу дасть змогу розв’язати ці проблеми, оскільки забезпечить прозорість розподілу як державних, так і комерційних пільг: переглянувши досягнення учня, можна зрозуміти, чому перевага надається певним школярам. Рейтинг додасть юнацтву мотивацію, уможливить порівняння своїх здобутків з досягненнями інших школярів.

 

Завдяки розробленому ресурсу можна визначити і рейтинг навчальних закладів, оскільки одним із показників ефективності роботи закладу є участь і перемога його вихованців в олімпіадах і конкурсах. На основі цього можна дізнатися, які школи створюють оптимальні умови для результативної участі учнів у таких інтелектуальних конкурсах. Паралельно це дає змогу створити рейтинг викладачів, які готують найкращих дітей України. І тоді можна буде стверджувати про мотивацію лідерів цього рейтингу.

 

Наразі Мала академія наук і Міністерство освіти і науки України пропонують громадськості внести свої пропозиції щодо функціонування інтернет-ресурсу й апробувати його. Надсилайте ваші враження, думки та побажання щодо доцільності використання системи Національного рейтингу на електронну адресу [email protected].

 

Вітаємо наших школярів-інтелектуалів з блискучими досягненнями і високими рейтинговими позиціями! Бажаємо подальших успіхів учням та їх наставникам!

Фотогалерея

foto
МАНівці – серед президентських степендіатів - 2019
Всi фото more

Опитування

Чи потрібен цей сайт, якщо є фейсбук та телеграм (канал та чат для спілкування)?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН