Яндекс.Метрика

Семінар-практикум із настановою – «Успіх – бути іншим»

prev next

Напередодні дня перепоховання українського національного генія Тараса Шевченка та дня науки з ініціативи Черкаського обласного територіального відділення Малої академії наук України 19 травня 2017 року на базі КЗ «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради» був проведений обласний семінар-практикум. Його тема - «Аналіз проблем та пошук шляхів оптимізації процесу науково-дослідницької діяльності учнів-членів МАН». У полі зору семінару обмін досвідом та обговорення проблем, пов’язаних із підготовкою і написання учнями науково-дослідницьких робіт у відділеннях літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, особливо в секції «літературна творчість».  

Організований черкаськими манівцями захід почався із перегляду виставки їх навчально-методичних матеріалів та робіт переможців обласного етапу всеукраїнської мистецької акції «Мій Шевченко – Мій світ».

Відкрила семінар, кандидат педагогічних наук, член Національної Спілки письменників України, методист Черкаського територіального відділення  МАН України Валентина Коваленко. Вона наголосила на тому, що  надзвичайно важливою гранню національного змісту виховання в сучасній школі має бути системна робота з виявлення і виховання обдарованої молоді як найціннішого українського капіталу, створення оптимальних умов для творчого розвитку особистості, здатної самостійно креативно мислити. А засобом виховання молодої успішної мислячої людини було, є і буде мистецтво, особливо ж словесне, адже саме слово є безцінною скринею, яка зберігає і передає з покоління в покоління раціональний і емоційний досвід людства.

З вітальним словом до учасників семінару-практикуму звернуласядиректор КЗ «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради» Людмила Давиденко та спеціаліст відділу спеціальної, позашкільної освіти та виховної роботи управління освіти і науки  Черкаської обласної державної адміністрації Віта Поліщук.

Круглий стіл зібрав керівників районних, міських МАН, методистів відділів освіти, вчителів та наукових керівників науково-дослідницьких робіт учасників конкурсу-захисту МАН. Учасниками семінару-практикуму жваво сприйнявся чудовий змістовний виступ із презентацією заступника директора обласного центру роботи з обдарованими дітьми Наталії Драник.  Вона розповіла про особливості роботи з обдарованими дітьми в системі МАН, зокрема в літературній секції. Досвідом роботи щодо написання учнями власних творчих робіт та їх підготовки до конкурсу-захисту МАН поділилася Валентина Коваленко.

У дискусії з означених проблем взяли участь педагоги, які підготували цьогорічних переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН, а, саме:учителі української мови та літератури Руськополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Ірина Тертична та Кам’янської загальноосвітньої спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 з поглибленим вивченням окремих предметів Оксана Кунцевич.

Свої спостереження щодо рівня науково-дослідницьких робіт учнів та їх захисту висловивчлен журі ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН (секції мистецтвознавства, літературної творчості), учитель української мови та літератури Білозірської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Роман Лютий. 

«Науково-дослідницьку тріаду «учень-учитель-науковець» = успіх» гармонійно і змістовно доповнила переможець фінального етапу конкурсу-захисту МАН (секція літературної творчості) учениця 10 класу Ватутінської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №2 ім. М. Ф. Ватутіна Вікторія Плахотнюк. Молода поетеса, авторка двох збірок, прочитала кілька власних віршів, підкресливши, що члени журі всеукраїнського етапу звертали в першу чергу увагу на художній рівень творчості, а не на саму науково-дослідницьку роботу.

Своєрідним відкриттям для учнів – переможців обласного етапу  всеукраїнської мистецької акції «Мій Шевченко – Мій світ» – стали літературно-мистецькі погостини із членами Національної Спілки письменників України Оленою Желєзняк та Катериною Вербівською, а також відомим Заслуженим художником України Іваном Бондарем. Митці вчили дітей із літературно-творчими здібностями пошуку новизни художніх ідей та образів у творчості. Прикметно, що до цього мистецького діалогу на тему: «З видимого пізнавай невидиме» з великим задоволенням долучилися й батьки та бабусі учнів.

По-справжньому святково прозвучав акорд нагородження 30 переможців акції «Мій Шевченко – Мій світ». Серед номінацій, представлених на конкурсі (а в конкурсі взяли участь більше 60 дітей з різних районів) – авторські есе, авторські ілюстраціі, рукописні книги з авторськими  ілюстраціями творів Т. Шевченка, фото-книги та арт-фото на тему «Мій світ». 

Журі відзначило і посутню роботу керівників творчих учнівських робіт. Отож, почесними грамотами обласного Центру роботи із обдарованими дітьми та подарунками були нагороджені: Зореслава Перехрест, учитель Драбівської дитячої школи мистецтв; Наталія Трусевич, учитель Черкаської ЗОШ №30; Ірина Тертична,  учитель Руськополянської ЗОШ І – ІІІ ступенів №1; Світлана Андрущенко, учитель Домантівського НВК «ЗОШ І – ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»; Микола Якименко, директор Черкаської районної станції юних техніків та Олександр Павлов, керівник гуртків Черкаської дитячої станції юних техніків.

Кращі роботи учнів-переможців будуть передані в Київ на Всеукраїнський етап мистецької акції.

Організатори заходу висловили подячність директору обласного центру роботи з обдарованими дітьми Л. Давиденко, депутату Черкаської обласної ради Віктору Полозову, меру міста Золотоноші Віталію Войцехівському, Черкаській крайовій організації Народного руху України, завдяки чиїй  благодійній підтримці діти та їхні педагоги отримали цінні подарунки і літературу рідного краю. А обласна письменницька організація кожному учасникові семінару презентувала альманах «Холодний Яр» і збірку поезій Валентини Коваленко «Приворот-зілля».

Учасники семінару-практикуму висловили побажання, аби такі змістовні й емоційно-насичені практичні майстер-класи для педагогів та учнів проводилися частіше, адже вони справді формують установку на творчий успіх – бути іншим.

 

Корисні файли учасникам семінару, хто не встиг скопіювати на флешку можна скачати ТУТ.

 

Фотогалерея

foto
МАНівці – серед президентських степендіатів - 2019
Всi фото more

Опитування

Чи потрібен цей сайт, якщо є фейсбук та телеграм (канал та чат для спілкування)?

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН